A weblapomat WordPress alapú prémium sablonnal, a Divivel készítettem, így úgy gondoltam, hogy röviden bemutatom a WP lényegi tulajdonságait.

A WordPress ma a legnépszerűbb CMS (content management system), azaz tartalomkezelő rendszer az interneten. A CMS lényege, hogy programozói tudás nélkül készíthetünk modern website-okat rövid idő alatt.

A WordPress az alábbi előnyös tulajdonságokkal bír:

  • Ingyenesen letölthető és használható.
  • A WordPress konkurenciája a Joomla és Drupal, és bár mindegyik letöltése és alkalmazása díjmentes, valamint számtalan plugin készül hozzájuk, így a felhasználók igényeire szabhatók, de csak a WordPress használatához nincs szükség a HTML és a PHP program nyelv minimális ismeretére. Tehát felhasználóbarát, a kezdők is gond nélkül gyorsan telepíthetik és az admin felületen keresztül könnyen kezelhetik a honlapot.
  • A WP egy nyílt forráskódú rendszer, amelyet folyamatosan fejlesztenek, ez pedig a weboldalak biztonságát is garantálja. Egész fejlesztő közösségek szerveződtek a WP köré.
  • Rengeteg sablon készül a WordPresshez, amelyeket letöltve a felhasználók mind a weblapjuk dizánját, mind annak a tartalmát könnyedén kialakíthatják és számtalan finomhangolási lehetőséget is találnak. Vannak ingyenes és fizetős sablonok is. Egy részük a WordPress theme könyvtárból letölthető, másik részük online dizájn marketekben megvásárolható.
  • Bár a WordPress tartalmazza egy alap honlaphoz a megfelelő funkciókat, de akik szeretnének speciális megoldásokat is a weboldalukon alkalmazni azok is meg tudják oldani ún. bővítmények, pluginok telepítésével. Több száz pluginból lehet válogatni amelyeket szintén könnyű telepíteni.
  • A weboldalak elérhetősége végett nagyon fontos, hogy azok SEO optimalizáltak legyenek. A WP alapú website-ok előkelő helyen vannak a Google kereső besorolása szerint, ami annak köszönhető, hogy folyamatosan fejlszetik a WP-t és olyan beépített eszközök vannak benne, valamint olyan pluginok készülnek hozzá amelyek elősegítik a megfelelő kulcsszavak használata által azt, hogy a kereső motorok rátaláljanak ezekre az oldalakra.
  • A WP sablonjainak zöme responsive, azaz mobil eszközökre optimalizált. Tehát nem csak asztali gépen és laptopon, de tableten és mobil telefonon is megfelelően jelenik meg a honlap tartalma és dizájnja.